POST







Οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν και να αναπτυχθούν, αλλά σε περιόδους στενότητας των προϋπολογισμών, αυτή η αλλαγή πρέπει να επιτευχθεί με έναν έξυπνο τρόπο.


Το διεθνές συνέδριο SmartBlueCity – Έξυπνη Γαλάζια Πόλη – θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ στην Λεμεσό στις 14-16 Απριλίου 2016. Θέμα του Συνεδρίου οι Έξυπνες Πόλεις και η Γαλάζια Ανάπτυξη στις πόλεις, κοινότητες και νησιώτικες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου - “Smart Urban Development and Blue Growth opportunities for cities, communities and islands in the Mediterranean basin”.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Smart Cities Mediterranean Partnership (SMART-MED) που διευθύνεται από την CNE Business Development Ltd, την Παπαδόπουλος και Σχοινής Παραγωγές Λτδ, και με συν-διοργανωτές, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.


Η θεματολογία του συνεδρίου εστιάζει στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στις πόλεις και στις νησιώτικες περιοχές, επιχειρώντας να αναδείξει προσεγγίσεις, λύσεις, και τεχνολογίες για την αξιοποίησή τους στην κατεύθυνση της υποστήριξης των πόλεων αυτών ως «έξυπνων πόλεων» για τη βιώσιμη διαχείριση των προβλημάτων τους. Μια σημαντική διάσταση των πόλεων αυτών, που θα εξεταστεί στο συνέδριο, συνδέεται με την έννοια του “Blue Growth Opportunities”, της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στους προορισμούς της Μεσογείου, που καλύπτει μεταξύ άλλων, «έξυπνο τουρισμό», «έξυπνες μεταφορές», «έξυπνη ενέργεια».


Στην πρόσκληση για την υποβολή επιστημονικών μελετών για την θεματολογία του Συνεδρίου, που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2015, υπήρξε πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση από επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, και της Μέσης Ανατολής.

Η Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε ειδικά για το Συνέδριο και αποτελείται από 26 επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, θα αξιολογήσει τις μελέτες και θα επιλέξει αυτές που θα δημοσιευθούν από τον εκδοτικό οίκο επιστημονικών μελετών Springer Publications και θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.


Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ, στη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης. Οι πόλεις καθίστανται όλο και περισσότερο κομβικό σημείο για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της ΕΕ, λόγω της συνεχιζόμενης αστικοποίησης, του αυξανόμενου μεριδίου τους στην κατανάλωση πόρων και εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, αλλά και την αυξανόμενη τάση προς τις οικονομίες της γνώσης και της τεχνολογίας.


Η αυξημένη αστικοποίηση απαιτεί νέους και καινοτόμους τρόπους διαχείρισης της πολυπλοκότητας της αστικής ζωής, και νέους τρόπους που θα στοχεύουν στα προβλήματα του υπερπληθυσμού, της κατανάλωσης ενέργειας, της διαχείρισης των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.


Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν και να αναπτυχθούν, αλλά σε περιόδους στενότητας των προϋπολογισμών, αυτή η αλλαγή πρέπει να επιτευχθεί με έναν έξυπνο τρόπο.


Με βάση τα συνοπτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες (ΕΣΚ-ΕΠΚ), οι Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, δάνεια και επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και εφαρμογή έξυπνων λύσεων για τις πόλεις, και που αφορούν τις τοπικές αρχές , την βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, υπερβαίνει τα 723 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 -2020, 678 δις ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων και 45 δις Ευρώ σε δάνεια και κεφάλαια που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΕΣΚ-ΕΠΚ είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει, στη σύμπραξη των πόλεων, της βιομηχανίας, των ΜΜΕ, των τραπεζών, στηρίζει και προωθεί τη δικτύωση για την απόκτηση και μεταφορά τεχνογνωσίας και διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων και έξυπνων λύσεων και εφαρμογών για τις πόλεις και τις κοινότητες.

Για να επωφεληθούν από τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόλεις, η βιομηχανία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ΜΜΕ θα πρέπει να συνεργαστούν, να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες, και να συμπράξουν σε έργα για να λάβουν χρηματοδότηση. Παράλληλα σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις να εργαστούν για την άρση εμποδίων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη, και σχετίζονται κυρίως με ρυθμίσεις και κανονισμούς, τυποποίηση, διακυβέρνηση και άλλα σχετικά θέματα.

Ο Σύνδεσμός «Έξυπνες Πόλεις της Μεσογείου" – Smart Cities Mediterranean Partnership (SMART-MED), ιδρύθηκε τον Μάιο του 2014 με βάση στρατηγικό σχέδιο που υποβλήθηκε από τον Χρύση Νικολαϊδη, Σύμβουλο της CNE Business Development Ltd, ως Δέσμευση 4817 στην πρόσκληση της ΕΣΚ-ΕΠΚ για υποβολή σχεδίων/δεσμεύσεων που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Μετά την έγκριση από την ΕΣΚ-ΕΠΚ του Στρατηγικού Σχεδιασμού τον Σεπτέμβριο 2014, και την συμπερίληψη του στην ιστοσελίδα του «ΕΙΡ-SCC Market Place» με τον τίτλο «Πλαίσιο για Έξυπνες πόλεις της Μεσογείου", υλοποιείται η Στρατηγική και ο Σύνδεσμος έχει σήμερα 120 μέλη, οργανισμούς από 22 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Στόχος του Συνδέσμου είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών για την έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων και των κοινοτήτων στην περιοχή της Μεσογείου, με την απόκτηση πόρων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται το Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο SmartBleuCity, με στόχο να φέρει σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές, για να παρουσιάσει τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και τις καινοτόμες και έξυπνες λύσεις, προς τους εκπροσώπους των πόλεων και των κοινοτήτων, για την εξυπηρέτηση των προσπαθειών τους για την επίτευξη έξυπνης και γαλάζιας ανάπτυξης.


Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση έργων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για έξυπνες πόλεις που αφορούν τις τοπικές αρχές, τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του τουρισμού και πολλούς άλλους που σχετίζονται με τα ευρύτερα θέματα των έξυπνων πόλεων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ειδική ιστοσελίδα του συνεδρίου www.smartbluecity.com.